Beszoktatás

A bölcsődés és óvodás korú gyermekek beszoktatása egyéni szükséglet szerint történik az anamnézis felvételével, óvónői javaslat alapján. Beszoktatás előtt a pedagógus elbeszélget a szülővel a gyermekről, és tájékoztatja őt a beszoktatás menetéről, jellemzőiről.

Javasoljuk, hogy a beszoktatásra a szülők szánjanak egy-két hetet és, hogy hét elején kezdjék meg, hogy a teljes hét rendelkezésre álljon arra, hogy a kicsi megszokja az új környezetet, embereket, vagyis a beszoktatás folyamatát ne törje meg egy hétvége.

A beszoktatás során a fokozatosság elve érvényesül. Az első napokban a gyermek csak néhány órát, majd mind hosszabb időt tölt el az intézményben. Néhány nap elteltével már lehet próbálkozni azzal, hogy a kicsi a délutáni pihenő idejére is maradjon.
Ezzel párhuzamosan a szülő vagy kísérő szintén fokozatosan válik el a gyermektől. Az első napon még vele marad, a következő napokban elmegy egy-egy órára sétálni és így tovább.

Fontos, hogy a beszoktatás alatt ugyanaz a személy kísérje végig a gyermeket. A szülők részéről a módszer elfogadása, és együttműködő részvétele segíti munkánkat - ez a feltétele a sikeres beszoktatásnak.

Kérjük, hogy már a beszoktatás első napján hozzák a gyermeknek szükséges felszerelést:

  • ágynemű (gumis lepedő, takaró, kispárna)
  • tisztasági csomag: kis méretű törölköző, fogmosó szett (pohár, fogkefe, fogkrém)
  • váltóruha: váltás alsó és felső (trikó, póló, pulóver), cipő kintre és bentre, váltás zokni
  • torna felszerelés: hosszú nadrág, póló, zokni, cipő
  • kulacs
  • bölcsődéseknek ezen felül pelenka, nedves törlőkendő, popsi krém és cumisüveg